تکنسین دارو(نسخهپیچی داروخانه)
به تحویل دارو به بیمار با توجه به توصیه کتبی پزشک، «تکنسینی دارو» میگویند.

تکنسین دارویی داروخانه کیست؟
«تکنسین دارویی» یا «نسخهپیچ» فردی است که توانایی خواندن نسخه را دارد و میتواند بر طبق آن، داروی مناسب هر بیمار را دربسته بندی ویژه به همراه دستورات و توصیههایی لازم در اختیار او بگذارد.
ویژگیهای تکنسین دارویی
- با دقت است : مهمترین ویژگی تکنسین دارویی دقت بالای اوست؛ چون کوچکترین اشتباه در تحویل دارو به بیمار، میتواند جان او را به خطر بیندازد.
- سرعت عمل بالایی دارد: گاهی به دلیل وضعیت خاص یک بیمار، دارو باید بهسرعت در اختیار او قرار بگیرد.
- بر رفتار خود مسلط است: او باید طرز رفتار صحیح با بیمار و همراهان او را بداند؛ زیرا ممکن است آنها ازنظر روحی در وضعیت خوبی نباشند.
- منظم و پاکیزه است: در قفسههای دارو هر چیز باید در جای خودش باشد و تمام اصول نگهداری از آنها کاملاً اجرای شود. به دلیل سروکار داشتن با سلامت مردم، اگر به پاکیزگی اهمیت میدهید، میتوانید به این شغل فکر کنید.
ورود به شغل
برای این شغل تحصیلات مرتبطی وجود ندارد، ولی به دلیل اینکه نسخهپیچها باید کاملاً از ویژگیهای داروها شناخت داشته باشند، داشتن مدرک دیپلم برای آنها ضروری است. برای ورود به این شغل باید در دروه «دارویاری داروخانه» که مرکز آموزش وزارت بهداشت و درمان برگزاری میکند یا کلاسهای آموزشی «تکنسین داروخانه» که در بعضی از دانشگاهها برگزار میشود، شرکت کنید.
علاوه بر اینیک دوره عملی کوتاهمدت نیز باید در داروخانه بگذارنید. بعد از گذراندن دوره نظری و عملی، مدرک تکنسین دارویی تحت نظر وزارت بهداشت به شما داده میشود. این دورهها در دو سطح مبتدی و پیشرفته برگزار میشوند ولی شما با داشتن مدرک مبتدی هم میتوانید مشغول به کار شوید.
مهارتهای کلی که افراد در این دروه ها میآموزند، عبارتاند از: موارد معمول مصرف داروها، روش صحیح مصرف، شایعترین عوارض جانبی دارو، مهمترین تداخلات دارو با سایر داروها و غذاها، و شرایط نگهداری آنها.
پبشرفت شغلی
بعدازاینکه تجربه لازم رادر این شغل به دست آوردید، میتوانید برای گرفتن مدرک مدیریت داروخانه اقدام کنید. پسازآن هم میتوانید مدرک مؤسس داروخانه را بگیرید. علاوه بر کسب تجربه، گذراندن دورههای پیشرفته تکنسین داروخانه میتواند در ارتقای سریع تر شما موثر باشد.
فضایی شغلی
فضای کاری نسخهپیچها داروخانه است که باید نور و رطوبت کافی برای نگهداری انواع داروها داشته و از هرگونه گردوغبار دور باشد. شاغلان این شغل حتماً باید نظافت را درمحیط خود رعایت کنند و بهداشت فردی خویش اهمیت بدهند. آنها بایستی در فضای داروخانه، روپوش سفید به تن کنند که هرگونه آلودگی آن خیلی زود مشخص میشود و لازم است بلافاصله برطرف گردد.
تکنسین دارویی با مسئول فنی داروخانه، یا همان دکتر داروساز و عموم مردم، بیشترین ارتباط را دارد واگر در داروخانه بیمارستان کار کند، با پزشکان و پرستاران هم تعامل خواهد داشت.
وظایف و مسئولیتها
- دریافت نسخه؛ در این مرحله مشخصات سر نسخه، متن نسخه و مهر. امضای پایان نسخه نیز کنترل میشود.
- خواندن و تفسیر نسخه؛ نسخهپیچ باید بتواند خط پزشک را بخواند وهر نوع مختصر نویسی او را تفسیر کند. او باید توانایی تشخیص مقدار (دوز) صحیح دارو، متناسب با سن وجنس بیمار، را داشته باشد وعلاوه بر این بتواند درباره تداخل احتمالی داروها باهم، به بیمار مشاوره دهد.
- آمادهسازی داروها تجویزشده ؛ این مرحله مهمترین بخش در روند نسخهپیچی است. نسخهپیچهای خوب، دارو را حداقل سه بار با مشخصات نسخه تطبیق میدهند؛ یک بار زمان برداشتن دارو از قفسه ، یکبار زمانبر چسب زدن و یکبار زمانی که دارو به بیمار تحویل داده میشود. بهاینترتیب، احتمال اشتباه به حداقل میرسد.
- ثبت داروهای تحویل دادهشده در رایانه داروخانه؛ با این کار هم میزان مصرف داروهای مختلف مشخص میشود و هم درصورتیکه مشکلی در قبال تحویل دارو به بیمار پیش کی آید، میتوان به آن رجوع کرد.
- چسباندن برچسب روی داروهای تحویلی (نوشتن دستورات لازم) ؛ در برچسب باید نام دارو، مقدار مصرف و فواصل مصرف ذکر شود.
- تحویل دارو به بیمار و ارائه دستورالعملهای خاص در رابط با مصرف دارو و کسب اطمینان از اینکه بیمار این اطلاعات را بهطور صحیح دریافت کرده است.
سایر وظایف تکنسین دارو
علاوه بر این موارد- که مراحل اصلی نسخهپیچی هستند-نسخه پیچ درچیدن داروها نیز وظایفی بر عهده دارد که عباراتاند از:
- چیدن داروها در قفسه بر اساس خواص دارویی آنها بهصورت الفبایی یا محل تأثیرگذاری آنها (مثلاً داروهای قلب، داروهای اعصاب و….)
- قرار دادن هر دارو در محل مخصوص خودش؛ مثلاً داروهای سمی در قفسهای با در قفلدار و علامت مخصوص، یا داروهایی که باید دور از نور یا یخچال نگهداری شوند.
- قرار دادن داروها در قفسهها با توجه با تاریخ انقضا و زمان ورود آنها به داروخانه.
مطلوبیتهای شغلی
تمیز و مرتب بودن فضایی این شغل برای بسیاری خوشایند است. از طرفی، نسخهپیچ میتواند اطلاعات دارویی بسیار زیادی حتی در حد یک پزشک به دست آورد.
محدودیت شغلی
کار نسخهپیچها مستقیماً با سلامت انسانها در ارتباط است وکمترین خطایی در تحویل دارو به بیماران میتواند خسارتهای جبرانناپذیری به بار آورد. بنابراین، از سختیهای این شغل، مسئولیت سنگینی است که نسخهپیچها به دلیل حساسیت بالای کارشان دارند. علاوه براین، شاغلان این شغل اغلب با مریضها سروکار دارند که ممکن است ناقل بیماری باشند. از طرفی، وجهه اجتماعی این شغل با این میزان تخصص و دانشی که یک تکنسین دارویی کسب میکند، متناسب نیست.
اهمیت شغلی
هر کس ممکن است در طول زندگیاش بیمار شود و در پی آن به دارو نیاز پیدا کند. تکنسینهای دارویی با دانشی که در زمینه داروها دارند، بعد از پزشکان میتوانند راهنمایی مناسبی برای بیماران باشند و با اطلاعات صحیحی که به آنها میدهند، موجب اطمینان خاطر بیمار و همراهان او شوند.
منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر
بهترین منبع برای کسب اطلاعات کامل درباره این شاغلان آن هستند. پس به داروخانهها بروید وبا آنها گفت گو کنید.