وقتی برای اولین بار به یک جلسه مصاحبه استخدامی دعوت می شوید، و شخصی را قرار است ملاقات کنید که تا این لحظه ندیده اید، دچار استرس و اضطراب خواهید شد. این اضطراب و استرس شما قابل درک است. اما باید حواستان باشد که دچار اشتباهات و خطاهایی نشوید که راه برای قرار بعدی را ببندد.
عمده افرادی که برای اولین بار به مصاحبه دعوت می شوند، در جلسه استخدامی چند اشتباه رایج دارند. این اشتباهات رایج از نگاه ریچارد نت، مدیر یک وبسایت کاریابی موفق این طور بیان می شود:
«مصاحبهشوندهها نباید در مورد سیاست و مذهب با مصاحبهکنندهها بحث کنند.» وی معتقد است: «کارفرماها از آدمهایی که سر صبر و حوصله علاقهمندیهایشان را تعریف میکنند تا باعث آشنایی بیشتر بشوند خوششان میآید ولی بسیار مهم است که مصاحبهشوندگان سعی کنند در ۲ زمینه ذکر شده چیزی نگویند، مگر اینکه مطمئن باشند عقاید استخدامکننده در زمینههای مذهبی و سیاسی با آنها مشابه است.» کارین میلز، ریچارد نت و نیک پراتاپ که هر ۳ از کارشناسان شناخته شده و موفق کاریابی هستند.
نبایدهای جلسه مصاحبه استخدامی
چند نکته اساسی در مورد چیزهایی که یک مصاحبه شونده نباید در مصاحبه کاری بگوید، از این قرار است:
«ببخشید دیر کردم»: این جزو جملاتی است که هیچوقت نباید به مصاحبهکننده خود بگویید. وقتشناسی یکی از کلیدیترین نکات برای استخدام شماست و مصاحبهکننده نمیخواهد کسی را استخدام کند که میخواهد هر روز ۲۰ دقیقه دیر سر کار بیاید.
«مرخصیهای سالانه و استعلاجی در این شرکت چه وضعیتی دارد؟» اصلا سوال خوبی به نظر نمیرسد. از نظر مصاحبهکننده شما هنوز استخدام نشده اید دنبال روشهای دور زدن و غیبت کردن از محل کار هستید.
«اجازه بدهید من این تلفن را جواب بدهم.» خیلی از مصاحبهشوندهها فکر میکنند جواب دادن به تلفن همراه در میان مصاحبه کار اشتباهی نیست اما این تصور کاملا غلط است، پاسخ دادن به تلفنها، هر اندازه هم ضروری، حین مصاحبه شغلی باعث بدبینی مصاحبهکننده به شما میشود.
«کارفرمای قبلیام مزخرف بود.» تفاوتی نمیکند چقدر موقعیتهای شغلی قبلیتان سخت، خستهکننده و احمقانه بوده است. به گفته پراتاپ «بد گفتن از کارفرمای قبلی نهتنها غیرحرفهای است بلکه نشانه خوبی در مورد شخصیت شما نیست.» احتمال زیادی وجود دارد کارفرما بعد از مصاحبه بخواهد با کارفرمای قبلی تان برای بررسی سوابق شغلی تماس بگیرد؛ پس اصلا خوب نیست که پلهای پشت سر خودتان را خراب کنید.
«اِ! شما لباس تولید میکنید؟ من فکر میکردم راکت تنیس تولید میکنید.» چنین حرفی خیلی موقعیت شما را به خطر میاندازد. اینکه بدون اطلاعات و تحقیقات کامل در مورد کارفرمای آیندهتان به مصاحبه آمده باشید، اشتباه بسیار بزرگی است. کارین میلز میگوید: «حتی اینکه بگویید قبل از مصاحبه نگاهی به وبسایت شرکت انداختهاید کمی وضعیت تان را بهبود میبخشد. کارفرماها انتظار دارند خیلی بیشتر در مورد این شغل تحقیق کرده باشید و بدانید قرار است چه شغلی را در آینده بپذیرید.»
«به جهنم!» هیچوقت در مصاحبه شغلی خود بددهنی و از کلماتی که مفهوم ناخوشایندی دارند، استفاده نکنید. خیلی اوقات ممکن است در مصاحبه به خصوص زمانی که خود مصاحبهکننده زیاد از کلمات بد یا حتی رکیک استفاده میکند چنین موقعیتی پیش بیاید. اما اجازه ندهید دیگران برای شما سطح استاندارد مصاحبه را تعیین کنند. سعی کنید در تمام طول مدت مصاحبه حرفهای بمانید.
«واقعا من باید همچین لباسی بپوشم؟» هر انتقادی از نوع یونیفورم و پوشش اختصاصی محل کار، باعث مشکل برای شما میشود. واقعا فکر میکنید مصاحبهکننده زمانی که کار شما را داشته دوست داشته لباس سبز فسفری بپوشد؟
وقتی از شما سوال میشود به نظرتان چه چیزی در این شغل بیشتر از همهچیز برایتان جذاب است هیچ وقت نگویید: «شوخیها، درآمد، وقت ناهار، همکارانم یا تعطیلات!» سعی کنید چیزی در مورد خود کار پیدا کنید که جذاب باشد، مصاحبهکننده باید باور کند این کار را دوست دارید.
وقتی در حال تکمیل فرم استخدامی هستید، حتما و حتما! حقیقت را بنویسید. نگران نباشید که دیگران چه قضاوتی در مورد شما می کنند. مهم این است که شما حقیقت را بگویید.
حواستان باشد که با کارفرما یا فردی که از شما در حال تست یا آزمون است، شوخی نکنید. این کار دور از ادب است. متانت خود را حفظ کنید و در عین حال مغرور هم نباشید. شوخی هم اندازه دارد. این جمله را از افراد قدیمی زیاد می شنویم. پس قبلا از این که دیگران به شما گوشزد کنند، شما خودتان حواستان باشد از حد و حدود خود خارج نشوید.
در هنگام نشستن در اتاق انتظار، به جاهای مختلف اتاق سرک نکشید. اگر زمانی طول کشید که نوبت به شما برسد، به طور مداوم به سراغ منشی جلسه نروید و او را سوال و جواب نکنید. آرام باشید. شاید این هم بخشی از آزمون استخدامی باشد که کارفرما برای شما تعیین کرده باشد.
سعی کنید رابطه چشمی خوبی با مصاحبه شونده برقرار کنید. اما نه به اندازه ای که باعث آزار و اذیت فرد مقابل شوید. در کشور ما ایران به دلیل رعایت شرایط اجتماعی اگر مصاحبه گیرنده، جنس مخالف شما بود، این موضوع را بیشتر کنترل کنید. از خیره شدن و زیر نظر گرفتن بپرهیزید. از لبخندهای مداوم، ساختگی و اغراق آمیز با صدای بلند جدا خودداری کنید.
پیشنهاد می کنم این مقالات را هم مطالعه بفرمایید:
چطور شغل مناسب خود را انتخاب کنیم؟
مشاور و مدرس کسب و کار در بندرعباس
مدیر وب سایت کسب و کار شما
نظر شما درباره «در اولین مصاحبه استخدامی چطور رفتار کنیم؟» چیست؟ منتظر شنیدن نظرات شما هستیم.