بسیاری از ما علی رغم اینکه شغل مورد نظر خودمان را داریم ولی در هر صورت به دلیلی از شغل فعلی مان راضی نیستیم در این شرایط و این دنیا با توجه به سرعت روز افزون تکنولوژی همه چیز با سرعت زیاد در حال تغییر است و بخش زیادی از این تغییرات بدلیل بحرانهای اقتصادی، تحولات سریع در مؤلفههای مردم شناسی، رقابت جهانی فزاینده، مسانل زیست محیطی و نابترین آن تحریمهاست که از کنترل ما خارج هستند حتی سازمانهای بزرگ هم توانایی تغییر چنین شرایطی را ندارند ولی اغلب این سازمانها برای حفظ موقعیت رقابتی خود چاره ای جز تغییر مدل کسب و کار (و گاهی اوقات خلق یک مدل جدید) را ندارند اما چرا بعضی از ماها هنوز نتوانستیم یک مدل خوب و دارای ساختار مناسب برای شغل خودمان پیدا، مشخص و اجرا کنیم و بارها و بارها عنوان کردیم که دوست داریم شغلمان را عوض کنیم.
آیا تا بحال فکر کردیم که ما چرا از این شغل خسته شدیم، آیا شما جز آن دسته از کارمندان هستید که هر روز با تعداد زیادی از ارباب رجوع باید ملاقات داشته باشید و یا اینکه شما جز آن دسته از افراد هستید که شغلی را دارند فقط برای خودشان کار میکنند و این تفکر را دارند که، ما آقا بالا سر نمیخواهیم و میتوانیم برای خودمان کار کنیم کمی که خوب نگاه کنید، میبیند که در حال حاضر تعدادی از افراد در هر دو گروه از شرایط کسب و کارشان راضی نیستند.
میخواهیم با دید کارشناسی به این قضیه نگاه کنیم که چرا افراد مختلف اظهار میکنند که از شغل فعلیشان راضی نیستند. اولین نکته میتواند این باشد که هدف را برای کارشان مشخص نکردند و یا اینکه مقصودشان از کار کردن فقط کسب سود و منفعت و یا دریافت حقوق مناسب است و برای همین است که عوامل تأثیرگذار در کسب و کارشان را درست نمیشناسند و یا به راحتی هرچه تمام تر، آنها را نادیده و یا به آنها توجه نمیکنند. برای اینکه ما در چنین چالشی قرار نگیریم و بتوانیم بهترین بهره را از فرصت شغلی مان داشته باشیم و مسیر به سمت موفقیت را پیش بگیریم، یک راهکار ساده این است که برای کسب و کار شخصی مان به کمک جدول طرح یک صفحه ای، یک مدل مناسب برای کسب و کار خودمان را، طراحی کنیم. ضمناً فرقی ندارد ما چه نوع شغلی را داشته باشیم و جز کدام دسته از مشاغل قرار بگیریم. این جدول یک صفحه ای که از ۹ جز سازنده تشکیل شده، جدولی کاربردی و الهام بخش برای طراحی زندگی رضایت بخش، است که با انتقال تمرکز از مهارتها به ارزش آفرینی، شکل گرفته و حتی سازمانهای موفق این کار را بارها و بارها انجام میدهند. چرا شما امتحان نمیکنید.
در این نوشته به اختصار در مورد این ۹ جز، مطالبی را برای شما علاقه مندان شرح میدهم. که حتی مطالعه آن هم میتواند تأثیر بسزایی، در بهبود و رضایت شرایط در کسب و کارتان را، برای شما ایجاد کند. امیدوارم شما هم این ۹ جز را در کسب کار خودتان مشخص کنید و به فکر تقویت هر کدام از آنها باشید هرچند شناسایی و بهبود هر کدام از این ۹ جز میتوانند به تنهایی گامی بزرگ برای موفقیت و رضایت کسب و کار شما، ایجاد کند.
عوامل تشکیل دهنده این ۹ جز عبارتاند از:
۱- مشتریان: کسانی هستند که شما و یا سازمان شما، به طریقی به آنها کمک میکند.
۲- ارزش ایجاد شده: حل مشکلات مشتری یا برآورده کردن نیاز مشتری، به هر طریقی که میتوانید به مشتری منفعت و سود برسانید. (کوتاه کردن زمان انتظار آنها، پایین آوردن قیمت، دسترسی آسانتر به محصولات و یا خدمات شما و…)
۳- کانالها: افراد و یا سازمانها به روشهای مختلفی ارزشها را به مشتریان انتقال میدهند.
۴- ارتباط با مشتریان: باید مشخص کنید هدفتان از ارتباط گرفتن با مشتری چیست، آیا هدف جذب مشتری می باشد و یا حفظ مشتری، این مسئله کمک بزرگی برای برقراری ارتباط بهتر بین شما و مشتری میکند.
۵- درآمد: مشخص کنید که آیا این مشتری و یا سازمان فقط برای همین یکبار از شما محصول و یا خدمات، خواهد گرفت یا خیر، این کار بصورت مکرر انجام خواهد شد. مطمئناً این کار هم در ارتباط شما با سازمان و یا فرد تأثیر گذار، و ارتباطها هدفمند صورت خواهد پذیرفت.
۶- منابع کلیدی: دارایی که شما دارید (فیزیکی، ماشین آلات، نقدینگی، دانش، توان و مهارتهای شما و…)
۷- فعالیتهای کلیدی: کاری را که انجام میدهید، تولید، فروش، ارائه خدمت، پشتیبانی و…
۸- شرکای کلیدی: برخی از فعالیتها برون سپاری میشوند و افراد و یا سازمانهای دیگر آن را انجام میدهند (خرید مواد خام، شرکتهایی که محصولات ما را بسته بندی میکنند، همکار میز کناری ما که باید یک سند را آماده کند تا شما بتوانید مراحل بعدی کار را انجام دهید و…)
۹- هزینهها: شما برای تأمین منابع کلیدی، ارتباط با شرکای کلیدی، ایجاد کانال، ارتباط با مشتریان و نهایتاً کسب درآمد باید وجهی را و یا زمانی یا انرژی را تحت عنوان هزینه پرداخت نمایید.
در پایان امیدوارم همه شما علاقمندان بتوانید به کمک این ۹ جز مدل کسب کار خودتان را طراحی کنید و به فکر شناسایی نقاط قوت و ضعف تان باشید و از شرایط فعلی به سمت ارتقا دادن به سوی موفقیت هدایت کنید.
موفق و پایدار باشید.
علیرضا جعفری
یک پیام
بازتاب یک نمونه فرم تفاهم نامه همکاری در موسسات آموزشی | کسب و کار شما