
چهر ه پردازی (گریم)
به نشان دادن حجمها، خطوط و میمیک*چهر ه بازیگر یا مجری و شخصیت بخشیدن ظاهری به چهره او با استفاده از رنگها و وسایل آرایشی «چهره پردازی» یا گریم میگویند.
چهرهپرداز کیست؟
«چهرهپرداز» یا گریمور کسی است که آرایش چهره بازیگران یا مجریان را برای حضور در نمایشهای تلویزیونی، سینمایی، تئاتری و… بر عهده دارد.
ویژگیهای چهر پرداز
- با دقت است: در فیلم یا نمایش، افراد بارها گریم میشوند. چهر پرداز باید تمام جزئیات گریم را ثبت کند تا مبادا در هر بار گریم، کار او با قبل تفاوتی داشته باشد.
- خوشبرخورد باشد: او که در ارتباط مستقیم بار بازیگران است: تفاوتهای رفتاری و حساسیتهای آنها را میپذیرد و تحت هر شرایطی با آنها خوشرفتاری است.
- انعطافپذیر است: گاهی بازیگرها گریم خود را دوست ندارند یا به آن ایراد میگیرند. در این مواقع چهره پرداز نباید برنجد و حتی گاهی لازم است نظر بازیگر را هم اعمال کند.
- خوشقول است: چهر ه پرداز مانند عوامل فیلم، نمایش و… باید سروقت در محل حاضر باشد و طرحها و ایدههایش را بهسرعت آماده و ارائه کند.
ورود به شغل
آموزشگاههای زیادی وجود دارند که این فن را آموزش میدهند اما افرادی که میخواهند بهطور حرفهای وارد این رشته شوند، در ابتدا میتوانند در هنرستانها در این رشته تحصیل کنند. پس از آن نیز در دانشگاه این رشته را –که زیرمجموعه رشته تئاتر
است- تا مقطع کارشناسی ادامه دهند. در ایران رشته گریم در مقاطع بالاتر تدریس نمیشود. یادتان باشد که افرادی که وارد این رشته میشوند، بایستی در نقاشی یا مجسمهسازی هم تجربیاتی داشته باشند؛ چراکه از یکسو بارنگها سروکار و از سوی دیگر، به خلق شخصیتها میپردازند. درست شبیه مجسمهسازان که تندیسهایی را خلق میکنند. چهر ه پرداز در زمینه ادبیات و هنر اطلاعات زیادی دارد و در حین نیز اطلاعاتان را بروز میکند. همچنین میداند که در هر دوره زمانی پوشش، دیدگاهها و آرایش افراد چطور بوده است و میتواند این اطلاعات را به کار بگیرد.
پیشرفت شغلی
چهر ه پردازان در ابتدا بهعنوان دستیار مشغول به کار میشوند. آنان هر چه در کار خود تجربه و تبحر بیشتری کسب کنند، سریعتر برای کار در سریالها، فیلمها و نمایشها دعوت خواهند شد که در آن صورت، باید دستیارانی هم انتخاب کنند. دریافت آموزشهای پیشرفته چهرهپردازی و بهروز نگهداشتن اطلاعات در این زمینه در پیشرفت چهرهپردازان تأثیر بسزایی دارد.
فضایی شغلی چهره پردازها در سینما، تئاتر یا تلویزیون مشغول به کارند. آنها در اتاقی با نور مناسب به کمک لوازم و تجهیزات آرایشی که در اختیاردارند، مشغول کار میشوند. این افراد ازنظر کارگردانها در چهرهپردازی استفاده میکنند. و با تمام عوامل کار در ارتباطاند.
البته برخی چهره پردازها این فن را در آموزشگاهها نیز آموزش میدهند و بدین ترتیب، تعاملات اجتماعی آنها افزایش پیدا میکند.
وظایف و مسئولیتها
- آشنایی با آناتومی (استخوانبندی) چهره
- چهره شناسی
- شناخت رنگ
- شناخت نمایشنامه یا فیلمنامه
- شناخت ملیت و نژاد شخصیتهای نمایش یا فیلم
- آگاهی از سن و شخصیت درونی کاراکترها
- چهر پردازی اولیه و ارائه آن برای تصویب
- اجرای چهره پردازی
مطلوبیتهای شغلی
چهرهپردازها حتی اگر حرفهای فعالیت نکنند. با دایر کردن مؤسسات آموزشی یا سالنهای چهرهپردازی میتوانند به کار خود ادامه دهند.
محدودیتهای شغلی
دسترسی نداشتن به موارد و وسایل لازم و باکیفیت برای چهرهپردازی و کمبود این مواد و وسایل (که اغلب از کشورهای دیگر وارد میشوند) از محدودیتهای این شغل است که گاه چهر پردازها را بهشدت دچار مشکل میکند.
اهمیت شغلی
بخشی از زندگی و تفریح مردم هر جامعهای سینما و تلویزیون است. آنها با قهرمانان فیلمها و نمایشها زندگی میکنند. در نظر بگیرید که اگر چهره تمام بازیگران یک فیلم یا نمایش شبیه هم باشد. چه اتفاقی میافتد؟ آیا این امکان وجود دارد که در یک فیلم یا نمایش، رستم با چهره جوانی امروزی به صحنه بیاید و بینندگان او را بپذیرد؟ چهرهپردازها درواقع به خلق شخصیتها میپردازند و با آرایش مناسب چهره بازیگران و شخصیتها را برای مخاطبان باورپذیر میکنند. شخصیتپردازی به دانش و مهارتهایی نیاز دارد که تنها افرادی که در این رشته تحصیلکردهاند. به آنها دسترسی دارند.
منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر
به کلاسهای آزاد سینمایی که در آن رشته گریم هم تدریس میشود، سر بزنید و با متخصصان این فن ملاقات و گفتوگو کنید. در مرحله بعد، مراجعه به دانشگاهها و گفتوگو با استادان و دانشجویان به شما کمک خواهد کرد.
*به نشان دادن حالات درونی انسان با استفاده از تغییر اجرای چهره «میمیک» میگویند برای مثال ،اخم کردن میتواند گویای یکی از حالتهای روحی و روانی ما در لحظهای مشخص باشد.