تهیه کنند گی رادیو تلویزیون و سینما
تهیهکنندگی رادیوتلویزیون وسینمابه هماهنگی، کنترل ونظارت بر مجموعههای تلویزیونی، رادیویی، فیلمهای سینمایی واجراهای تئاتری وتامین بودجه آنها «تهیهکنندگی» میگویند.
تهیه کننده کیست؟
«تهیهکننده» شخصی حقیقی یا حقوقی است که به نظارت و رهبری مالی یک فیلم، سریال برنامه تلویزیونی، رادیویی، انیمیشن، مستندسازی و… (پیش از ساخت تا پایان آن) میپردازد. در رادیو و تلویزیون، تهیهکننده علاوه بر مدیریت مالی یک برنامه، ازنظر فنی و هنری نیز برآن نظارت میکند و با تمام مراحل تولید آشناست.

ویژگیهای تهیهکننده
- مدیریت قوی است: در حقیقت، تهیهکننده در رأس امور یک پروژه قرار دارد. او باید بتواند باقدرت مدیریت خود تمام عوامل را تحت کنترل درآورد تصمیم نهایی را اتخاذ کند.
- خلاقیت و ابتکار دارد: تهیه کنند در ابتدا باید بتواند یک طرح خوب در زمینههای مختلف اقتصادی اجتماعی، فرهنگی سیاسی و… ارائه کند؛ طرحی که جذاب و غیرتکراری باشد.
- صبور است: یکی از مهمترین ویژگیهای تهیهکننده صبور بودن اوست. ازآنجاکه مراحل ارائه یک طرح تا تصویب یک طرح مدت زیادی طول میکشد، تهیهکننده باید صبور باشد و با صبر خود سایر عوامل درگیر در پروژه را مدیریت زمانی کند.
ورود شغل
در ایران رشتهای با عنوان تهیهکنندگی در مقطع «کارشناسی ارشد دانشکده صدا سیما» وجود دارد، اما افراد در مقطع کارشناسی میتوانند دریکی از گرایشهای کارگردانی، موسیقی تدوین و… تحصیل کنند. در شروع این کار شما باید بهعنوان دستیار تهیه چند سالی به کسب مهارتهای لازم بپردازد. سپس به سمت مدیر تولید میرسید و درنهایت میتوانید تهیهکننده یک مجموعه شوید.
اگر تهیهکننده سازمان صدا سیما باشید، امکانات مالی موردنیاز برای تهیه یک مجموعه از طریق این سازمان در اختیارتان قرار میگیرد در غیر صورت، باید یا خود بهصورت مستقیم برای پروژه هاسرمایه گذاری کنید یا آنکه برای خود سرمایهگذار پیدا کنید.
پیشرفت شغل
پیش از آنکه فرد تهیهکننده رادیو یا تلویزیون شود، لازم است دانش مربوط به کار فیلمبرداری، کارگردانی، موسیقی، تدوین و سایر مواردی را که در این کار دخیلاند- هرچند بهصورت مختصر –فراگیر او میتواند بخش عمدهای از این کارها را در دورهای که دستیار تهیهکننده است بهصورت تجربی بیاموزد وبخشی از آن را نیز طی دورههای آموزشی یاد بگیرد. با توجه به مسئولیتهای زیادی که بر عهده تهیهکننده است، لازم است او برای ارتقا در این شغل تجربه زیادی کسب کند. در صورت داشتن تمام این مهارتها، تهیهکننده میتواند در شغل خود پیشرفت کند.
فضایی شغلی
برای این شغل شرایط کاری خاصی وجود ندارد. تعامل تهیهکننده بیشتر باکار گردان و مدیر سرپرست دارند که تهیهکننده با آنها نیز در ارتباط است.
وظایف و مسئولیتها
- ارائه طرح و ایده جدید به سازمانها مؤسسات تولید فیلم و سریال
- تنظیم فیلمنامه به کمک نویسندگان و فیلمنامه نویسان
- نظارت بر کیفیت برنامه وصحت مطالب
- تضیمن سود و مدیریت بودجه
- انتخاب عوامل تولید مانند کارگردان، دستیار کارگردان، نویسنده دستیار تهیهکننده، تصویربردار، صدابردار ونور پرداز.
مطلوبیتهای شغلی
یکی از مزایای این کار درآمد بالای آن است. از طرفی، تهیهکنندگی جزء مشاغلی است که تنوع و هیجان بالایی دارد وفرد نتیجه کار خود را به صورت گسترده در جامعه مشاهده میکند و همین باعث میشود تا سفارش کار بیشتری بگیرد.
محدودیتهای شغلی
مسیر خاصی برای احراز این شغل وجود ندارد؛ بنابراین ورود به آن مشکل است. یکی از محدودیتهای این شغل، مسئله انتخاب سوژه است؛ زیرا هر سوژهای برای پخش پذیرفته نیست. همچنین، تهیهکننده خود باید سرمایه لازم برای کار را جذب کند؛ در غیر این صورت در کار خود به اشکال برمیخورد. در این ساعت کاری خاصی وجود ندارد؛ به این معنا که ممکن است فرد حتی در روزهای تعطیل کار کند. مسئولیت زیاد این کار باعث میشود که تهیهکنندگان فشاری روانی زیادی داشته باشند.
اهمیت شغلی
برای تهیه یک مجموعه تلویزیونی یا رادیویی به یک رهبر نیاز است که حقیقت همان «تهیهکننده» است. او باید تلاش کند تا کار را با بهترین کیفیت آماده پخش سازد بنابراین حذف این شغل میتواند مشکلات زیادی در خلق یک اثر به وجود آورد درواقع، این تهیهکننده است که تصمیم نهایی را میگیرد و حرف آخر را میزند.
منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر
شما میتوانید با تهیهکنندگان تلویزیون وکسانی که در دفاتر فیلم سازی به این حرفه مشغولاند، گفتوگو کنید و اطلاعات لازم را از آنها بگیرید. در زمینه کتابهای معتبر نیز وجود دارد.