تکنسین شبکههای کامپیوتری
منظور از «تکنسین کامپیوتر شبکه کامپیوتر» بررسی عوامل سختافزاری و نرمافزاری و اتصال چند کامپیوتر به یکدیگر برای استفاده بهتر از امکانات و اطلاعات کار است.
تکنسین شبکههای کامپیوتر کیست؟
«تکنسین کامپیوتری» کسی است که کارهای مربوط به طراحی، نصب، نگهداری و پشتیبانی شبکه را انجام میدهد.

ویژگیهای تکنسین شبکه کامپیوتری
- مسئولیتپذیر است: امروزه بسیاری از فعالیتهای دنیا تجارت، علم و فرهنگ از طریق شبکههای کامپیوتری انجام میشود. اختلال در ارتباطات این شبکهها باعث ازکارافتادگی یک جامعه میشود. پس تکنسینها حساسیت کار خود را میدانند و وظایفشان را بهدرستی انجام میدهند.
- قادر به ارزیابی و پیشی بینی است: در طرح یک شبکه باید بتوان مؤلفههای اصلی شامل کارایی، برگشتپذیری و قابلیت گسترش را ارزیابی و پیشبینی کرد. کسب تجربه و شم حرفهای افراد در دستیابی به این ویژگی مؤثر است.
- به کار گروهی علاقهمنداست: در طراحی شبکه، مسائل و مؤلفههای معتقدی دخیلاند. پس باید بین اولویتهای مختلف تعادل به وجود آید و مؤلفههای زیادی سبک و سنگین شوند. در چنین شرایطی استفاده از دیدگاههای دیگران احتمال خطا را پایین میآورد.
ورود شغل
شما با تحصیل در هر یک از دو رشته «کامپیوتر (سختافزار و نرمافزار)» و «فناوری اطلاعات» میتوانید با این حرفه آشنا شوید اما برای وارد شدن به بازار کار سطح از مهارت کافی نیست. در سراسر دنیا، «مدارک بینالمللی» برای این حرفه تعریفشده است.
علاقهمندان می توانند پس از گذراندن دورههای مربوط در مراکز آموزشی (آزاد و فنی حرفهای) و شرکت در آزمونهای خاص این مدارک را دریافت کنند و سپس وارد بازار کار شوند. چنانچه علاقهمندان این حرفه مایل به داشتن تحصیلات دانشگاهی باشند، امکان تحصیل در رشتههای مرتبط با این حرفه ازجمله کامپیوتر (سختافزار –نرمافزار) و فناوری اطلاعات تا مقطع دکترا وجود دارد.
پیشرفت شغل
درک عمیق از محیط و تبیین اهداف طرح شبکه، درک صحیح از یکایک کاربردها، ویژگیها و نیازهای انواع شبکه و در نظر گرفتن هزینهای ماهان جهت پشتیبانی از شبکه باعث موفقیت در پروژههای میشود. تجربه و همراهی بادانش روز سبب جلب اعتماد مشتریان میشود و ارتقای شغلی فرد یا شرکت را در دستیابی به پروژههای طرح شبکه و پشتیبانی آن از طرف شرکتهای صاحبنام فراهم میآورد.
فضایی شغلی
شرکتهای کوچک برای راهاندازی شبکه و پشتیبانی آن با متخصصان شبکه قرارداد میبندند اما شرکتهای بزرگ در بخش سیستمها و پشتیبانی «IT» خود مختصران این حرفه را استخدام میکنند. البته شرکتهایی هم هستند که خدمات شبکه ارائه میدهند و متخصصان حرفهای را به کار میگیرند.
بههرحال، فضایی کار در این حرفه بسته به اینکه فرد در استخدام شرکت یا سازمانی خاص مانند شرکت مخابرات باشد و یا در صورت مستقل کار کند. متفاوت است. اگر فرد در استخدام شرکتی باشد وبِ طور خاص تنها مسئولیت امور مربوط به شبکه آن شرکت را انجام به رهد.
محدود فعالیت او ساختمان همان شرکت است اما اگر در استخدام شرکتهای ارائه خدمات شبکه باشد یا بهطور مستقل با شرکتها در زمینه شبکه بهصورت قراردادی کار کند، اغلب اوقات کاریاش در شرکتها و سازمانهای سفارشدهنده کار میگذرد
.متخصصان این حرفه در حین ارائه خدمات لازم است با تمامی کاربران رایانه با هر تخصص و زمینه کاری ارتباط برقرار کنند اما بهطورکلی نمیتوان از حرفه خاصی نام برد که آنها برای ارائه کار خود مجبور به تعادل با آنها باشند.
وظایف و مسئولیتها
- طراحی شبکه: در این مرحله که بسته به بزرگی شبکه و کاری آن معمولاً یک سه روز طول میکشد، کارشناس نوع شبکه (نظیر به نظیر یا بر اساس سرویسدهنده) نرمافزار شبکه، زبان شبکه، سختافزارهای موردنیاز، سطح امنیت اطلاعات، و راهکارهای نرمافزاری و سختافزاری برای رفع مشکلات مدیریتی روزمره را مشخص کنید.
- تنظیمات شبکه: آزمایش کابلها، نصب یک یا چند سرور، نصب سختافزار کامپیوترهای دیگر (گروه کار)، اتصال کارتهای شبکه به کابلها، نصب چاپگرها، نصب برنامه سرویس دهند (سیستمعامل شبکه) و نصب برنامه روی کامپیوترهای (سیستمعامل) و نصب برنامه روی کامپیوترهای دیگر.
- پیکربندی شبکه: پیکربندی شبکه که به معنای سفارشی کردن آن برای کاربر است، شامل ایجاد امانتهای دسترسی به شبکه برای کاربران (نام کاربری –کلمه عبور –گروه کاری)، تخصیص فضایی از هارددیسک برای به اشتراک گذاشتن فایلها ودادهای کاربران، تخصیص فضایی از هارددیسک برای به اشتراک گذاشتن برنامهها توسط کاربران (بهجز برنامههایی که هر کاربر میتواند از کامپیوتر خودش اجرا کند)، تنظیم نوبت چاپ (نرمافزاری که اجازه میدهد کاربران از چاپگرهای شبکه استفاده کنند) و نصب سیستم پشتیبانی شبکه بر روی استیشنهای کاربران میشود (کاربران از طریق میتوانند با مدیر شبکه ارتباط مستقیم داشته باشند).
- اداره شبکه: نقشهبرداری از شبکه بهمنظور مدیریت و اشکالزدایی آسانتر، نصب سطوح امنیتی مناسب بهمنظور جلوگیری از خسارتهای عمدی و سهوی، بالا بردن سرعت شبکه از راه تنظیم ارتباطات، ایجاد استانداردهای شرکت برای اضافه کردن سختافزار و نرمافزار (با این کار میتوان از بروز مشکلات درآیند جلوگیری کرد).
- پشتیبانی شبکه و امنیت شبکه: نگهداری صحیح کلیه تجهیزات شبکه بر اساس استانداردها، حفظ، نگهداری، پشتیبانی و عیبیابی از نقطه ابتدای تا انتهایی شبکه موجود بهینهسازی شبکه و تنظیمات آن، بررسی وضع شبکه بهطور مداوم و ایجاد تغییرات موردنیاز بر اساس نتایج بررسی پشتیبانی وبِ روز رسانی سرورهای شبکه، پشتیبانی و تنظیم مجدد تجهیزات شبکه.
مطلوبیتهای شغلی
این کار به دلیل فراهم آوردن امکانات ارتباطی برای کاربران رایانه در همه شرکتها و مؤسسات کاربرد دارد و هدف آن صرفهجویی در تجهیزات و انجام کار گروهی است. تکنیسین شبکههای کامپیوتری ممکن است محل کار خاصی نداشته باشد و بین شرکتها دررفت و آمد باشد میتوان گفت که بهطورکلی این حرفه بهنوعی متنوع و پرتحرک است.
محدودیتهای شغلی
متأسفانه دانش این حرفه در کشور همپای دانش روز دنیا نیست. درعینحال تکنیسین شبکههای کامپیوتری ساعت کاری مشخصی ندارد و در هرزمانی که مشکلی ایجاد شود ملزم به حضور در محل و رفع مشکل است.
اهمیت شغلی
امروزه نهتنها شرکتهای بزرگ و سازمانها برای فعالیت گروهی و ارائه خدمات (نظر بانکها، مخابرات) به شبکههای گسترده نیاز دارند بلکه شرکتهای کوچک و حتی افراد هم در خانهها برای صرفهجویی در مصرف انرژی به شبکه نیازمندند. بهعلاوه، برای نصب نسخههای نرمافزاری و انجام دادن تنظیمات فایلها روی کامپیوترهای مستقل (نصب تمامی نرمافزارها از یک کامپیوتر سرور) و اشتراک منابع (چاپگر لیزری، فاکس مودم، اسکنر…) به افراد متخصص نیاز است. اهمیت این حرفه را اکثر افراد در هنگام نیاز به استفاده از خدمات بانکی و روبهرو شدن با مشکل قطعی شبکه درک کردهاند.
منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر
برای کسب اطلاعات تخصصی و آشنایی با جزئیات این حرفه، علاوه بر مطالعه نشریات تخصصی مثل ماهنامه شبکه (www.shabakeh-mag.com)، میتوانید با متخصصان این رشته نیز گفت گو کنید.