
دامداری
به نگهداری و پرورش جانوران اهلی مانند گاو، گوسفند، بز و شتر بهمنظور تأمین نیازهای گوشتی و پروتئینی مردم جامعه «دامداری» میگویند.
دامدار کیست؟
«دامدار» کسی است که به نگهداری بعضی جانوران اهلی و مطالعه و بررسی تغذیه آنها و ارتقای نژاد این دسته از موجودات میپردازد.
ویژگیهای دامدار
- صبور وبا دقت است: جلوگیری از شیوع بیماریهای دامی به مدیریت خوب نیاز دارد. این مدیریت زمانی ممکن است که دامدارها صبور باشند و عوامل را با دقت شناسایی، بررسی و رفع کنند.
- باهوش و دارای شم اقتصادی است: انتخاب حیوانات اهلی جهت نگهداری با توجه به شرایط اقتصادی و نوع عوامل محیطی به شم اقتصادی احتیاج دارد. دامدارها باید سیستمهای مختلف و مدرن دامپروری را بشناسند و همیشه به دنبال ایجاد و داشتن بازار اقتصادی مناسب باشند.
- به حیوانات علاقهمنداست: در این حرفه علاقهمند بودن به جانوران و نگهداری و پرورش آنها اهمیت بسیاری دارد.
ورود به شغل
دامپروری جزء مشاغلی است که در صورت داشتن تجربه کافی میتوان آن را بهطور مستقل دنبال کرد و از عهده کارهای مربوط به آن برآمد. البته برای تأسیس واحدهای دامپروری و دریافت مجوزهای شغلی-که لازمه دریافت تسهیلات است-به مدرک تحصیلی مرتبط با دامپروری نیاز است. برای این کار، شما ابتدا میتوانید در هنرستانهای کشاورزی تحصیل کنید. رشته مهندسی کشاورزی هم گرایشی به نام «علوم دامی» دارد و ادامه تحصیل تا مقطع دکترای این گرایش در کشور امکانپذیر است. فراموش نکنید که برای شروع یک پروژه پرورش دام و صنایع وابسته، در مراحل ابتدایی به مکانی مناسب جهت احداث دامداری و سپس گرفتن کلیه مجوزهای لازم از وزارت جهاد کشاورزی نیاز دارید.
پیشرفت شغلی
شما با کسب تجربه لازم در ارتباط با حیوان مورد پروش، بازار و مسائل اقتصادی مرتبط با آن و نیز به دست آوردن سرمایه کافی در این شغل پیشرفت خواهید کرد.
فضای شغلی
محل دامپروری باید دور از مناطق مسکونی و تخلیه نخاله و زباله باشد. همچنین باید هماهنگ با محیط زیست دام موردنظر بوده و شرایطی کاملاً بهداشتی داشته باشد. برای مثال، گاوداری به سالن بهاربند، سیلو، حوض آبآهک، زایشگاه، انبار خوراک و…نیاز دارد.
وظایف و مسئولیتها
- تهیه خوراک و دارو و انواع واکسنها برای حفظ سلامت دام
- پاکیزه نگهداشتن محیط نگهداری دام با توجه به انواع روشها و اصول صحیح
- یادگیری انواع شیوههای نگهداری دام انواع بیماریهای دامی در زمان شیوع، شرایط کنترل این بیماریها و مقابله با آنها
- بازاریابی، عرضه محصول به روشهای نوین، شناخت بازار توزیع و تهیه دام
- گسترش تولید با توجه به آنچه اقتصاد کشور ایجاب میکند.
مطلوبیتهای شغلی
از مطلوبیتهای این شغل استقلال کاری و مالی وسر کار داشتن بادامهای اهلی است.
محدودیتهای شغلی
دامداران با نوسانهای زیادی در بازار محصولات خود روبهرو میشوند. شرایط اقتصادی تأثیر فراوانی براین شغل دارد و گاهی نیز آن را تهدید میکند.
اهمیت شغلی
با توجه به شهری نشینی و همچنین رشد جمعیت، نیاز انسانها قرمز مسئلهای انکارناپذیر است. کارشناسان دامداری میتوانند با برنامهریزی صحیح و دقیق و با استفاده از دانش و تجربه، برای افزایش تولید اقدام کنند. آنها میتوانند با استفاده از علم و به کار بستن آن در عمل، تولید کشور را در این زمینه به سطح خودکفایی و صادرات برسانند که این خدمت بزرگی به جامعه است.
منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر
به وبگاه تخصصی علوم دامی به نشانی www.olomdam.ir مراجعه کنید. مطالعه مجله علوم دامی ایران هم راه دیگری برای کسب اطلاعات بیشتر است.